ALGEMEEN

 

MACW is de overkoepelende organisatie die bestaat uit de afdelingen Veurne, Koksijde, Nieuwpoort en Diksmuide. MACW bestaat reeds meer dan 40 jaar wat haar tot een Koninklijke Atletiekclub maakt. De clubkleuren zijn geel en groen.

 

AFDELING DIKSMUIDE

 

In 1973 sloot Linda Vandaele als eerste Diksmuidse meisje aan bij MACW. Enkele jaren later (1976) wordt, onder impuls van Willy Vandaele de Diksmuidse afdeling opgericht. Geleidelijk aan werden meer en meer Diksmuidse atleten, in hoofdzaak meisjes, lid van MACW afdeling Diksmuide. Het eerste lokale bestuur bestond uit: voorzitter José Moerman, bijgestaan door Raoul Hoorelbeke, André Sanders, Noël Balduck en André Viaene. Willy Vandaele en Willy Decaluwé zijn de eerste lokale trainers, aanvankelijk onder supervisie van Denis Lippens (gediplomeerd trainer van afdeling Veurne).

Eind september 1977 houdt men een eerste 'bijeenkomst' van de Diksmuidse atleten en bestuur op uitnodiging van de voorzitter. Daarmee wordt het eerste werkjaar afgesloten. Een dertigtal atleten maken deel uit van de Diksmuidse kern: 20 meisjes en 10 jongens.

Het jaarlijks inrichten van de parkloop en een damescross doet het aantal leden toenemen. Ook de uitstekende prestaties van enkele jeugdige atleten zorgt er mede voor dat de Diksmuidse atletiek sterk leeft eind jaren 70 en begin jaren 80. Toch kent MACW daarna een lichte terugval maar beide Willy's kennen van geen ophouden en zetten door. Er is nu geen eigenlijk bestuur meer. Alle werk wordt verdeeld door Vandaele en Decaluwé. Voor de administratie bij het organiseren van de jaarlijkse cross springt Eric Puystiens met plezier bij. Voor de praktische beslommeringen worden steeds enkele bereidwillige atleten gevonden en ook Noël Balduck steekt nog graag een handje toe.

Diksmuide werd opnieuw een dynamische afdeling met vooral dames die de boventoon voerden.

Uit de beginjaren onthouden we vooral de sterke prestaties van ondermeer Linda Vandaele, Nadine Balduck, Ann Van Acker, Blanca Swinnen en Tine Roelens. Enkele jaren later volgden o.a. Chantal Decaluwé, Claudia Vandecasteele, Fabienne Verdonck en Heidi Hongenae. En weer was een nieuwe lichting in de maak met o.a. Marieken Verhaeghe, Evi Opsomer, Auke Vanblaere, Janne Dewilde, Ellen Fortry, Mieke Syryn en later ook Hanna Vandenbussche die zowel bij veldlopen als op de piste mooie prestaties neerzetten.

Toch waren en zijn heren en jongens meer dan welkom. Gilbert Vanalme was een meer dan degelijk veldloper. Maar ook Patrick Verhoest, Hans Lannoye, Dirk Debruyne, Chris en Wim Mercier waren lid van MACW. Onder impuls van de huidige trainers wordt nog steeds verder gewerkt aan een nieuwe lichting.

Een grote verbetering was de aanleg van de piste in 2006 Pistewerk (vooral de loopnummers)  krijgt hierdoor meer aandacht en werd het aanbod van MACW uitgebreid. Er volgt meer interesse voor technische disciplines. De eerste resultaten zijn merkbaar met o.a. Limke Vanblaere,  Harmke Vanblaere, Nele Lambrecht,...

 

Op 27/04/2011 veranderde de Diksmuidse afdeling officieel van naam. De vzw Atletiekclub Dixmuda werd opgericht. Het bestuur wordt op heden gevormd door het trio Fabienne Gheerardyn (voorzitster), Christine Derycke (secretaris) en Linda Vandaele.

 

Meer info vindt u in dit boek: